Viața de petrolist

Viața de petrolist

”Oamenii îşi scriau memoriile într-o epocă, deunăzi apusă, când individul ajuns la o vârstă matură mai avea răgaz să arunce o privire asupra anilor trăiţi, mai avea luciditatea să separe accidentalul de arhetipal, mai avea curajul să propună urmaşilor un eventual model de viaţă. Astăzi, noi nu mai avem timp să ne trăim viaţa, destinul nostru ni se pare un accident pe de-a-ntregul irepetabil şi, confruntaţi cu evoluţia rapidă a mentalităţilor, nici nu mai îndrăznim să vorbim despre modele în viaţă. Cu atât mai mult se cuvine să apreciem curajul ing. Vasile Dragomir: pe lângă că face parte din categoria îndelung demonizată a petroliştilor, mai are şi tăria sufletească să-şi publice memoriile!
Drept este însă să subliniem, sunt nişte memorii „de stil nou”: publicate în format electronic şi alcătuite, după gustul epocii noastre grăbite, dintr-o juxtapunere de fragmente expresive, fără vreo legătură cauzală sau narativă între ele. În mod surprinzător, lipsa strategiilor narative şi a artificiilor stilistice dă textului o neaşteptată autenticitate, o savoare proaspătă de trăire umană genuină, o strălucire şi limpezime ce-şi trag seva din experienţa directă de viaţă. Poate părea un detaliu, dar din perspectiva posterităţii acesta este un element fundamental: avem acces neîngrădit, aproape nefiltrat, la viaţa de zi cu zi a acelora care, înfruntând nisipurile arzătoare ale deşertului ori tenebrele din adâncul mării, clădesc prin munca, curajul şi inteligenţa lor tehnică prosperitatea lumii actuale.
În măsura în care memoriile de odinioară constituiau un gen proxim celui epistolar, ele vehiculau, ca şi scrisorile acelei epoci, o cantitate mare de subiectivitate. Autorul vede însă genul memorialistic prin prisma modernităţii: demersul său este axat pe fapte, oameni şi locuri, abundent ilustrat şi chiar, pe alocuri, vehiculează date tehnice. Este mai mult blogul unei vieţi de sondor, construit din selfiuri juxtapuse, ceea ce accentuează sentimentul de autenticitate, de fapt trăit pe care-l resimte cititorul, încă de la primele pagini.
E o adevărată provocare stilistică, pe care autorul o înfruntă cu succes: materialul se parcurge alert şi ne oferă, prin bogăţia de detalii, acces privilegiat la un univers socio-profesional incitant, dar prea puţin cunoscut de către cei mai mulţi dintre contemporani. Un blog memorialistic care merită citit!”
Prof. Tudor Păcuraru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *