Acest congres, anticipat de către români că va fi cel mai bun din edițiile organizate până atunci, s-a desfășurat la București în anul 1907, sub „înalta protecțiune a A.S. Regale, Principele Ferdinand al României”, iar președinte a fost ales Anghel Saligni, președintele Academiei Române.
Din comisia de organizare internațională, din partea României, au făcut parte C. Alimăneștianu, Dr. L. Edeleanu și Dr. Prof. L Mrazec.
Inaugurarea a avut loc dumincă, 26 august, la Ateneul Român iar, până la 31august, ședințele s-au ținut la Universitate.
Temele abordate au fost împărțite pe trei secțiuni, fiecare condusă de cei trei români prezentați anterior: Geologie, Explorare, Exploatare – producția mondială de petrol brut, Chimia și tehnologia, Legislație, comerț. Țările participante au fost: Austria, Germania, Anglia, Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Statele Unite, Guatemala, Italia, Ungaria, Mexic, Olanda, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia și România. În Parcul Carol, la pavilionul Regal, s-a organizat o expoziție internațională de petrol.
În afară de aceste sesiuni științifice, invitații au mers și în excursii. Despre ele e interesantă opinia lui David Day, delegatul guvernului și șeful serviciului minelor din Statele Unite, care a spus:
“În nici una dintre uzinele lui Standard Oil din America, nu am văzut ocupați atâția oameni de știință câți am văzut în uzinele societăților Aurora și Steaua Română și nicăieri nu am văzut atâta metodă și pricepere în lucrări ca în România”.
La finalul congresului s-a stabilit ca viitoarea întâlnire, Congresul al IV-lea să se țină în Statele Unite, în 1910.